S21 apartment

S21 apartment

info

We completed the design project of the apartment in the late 2019, but, for a number of reasons, the implementation began only in the second half of 2020. The total area of the premises is 300 square meters, and the first thing we did was to remove all internal partitions. Thus, we created 3 large zones, which we then filled with their specific functionality. The largest area (about 185 square meters) now features the zone of the entrance to the apartment, a large living room with a kitchen, which, if necessary, can be divided by a slide partition into 2 zones: a lounge and a dining room. There is also the master bedroom with a workplace, a bathroom, and a walk-in closet. The concept of the living room is a space with a booth with wooden walls in it, where all built-in kitchen appliances are found, as well as a closet at the entrance and a guest bathroom. This solution allowed us to avoid classic corridors, because the location of this box in space forms the logistics inside the room and naturally divides it into various functional zones. If necessary, the living room can be completely isolated by sliding partitions. The entrance to the master bedroom is through a large walk-in closet, which creates a kind of gateway between the day and night zones. Within the space of the bedroom, there are a bath and a shower behind a large glass partition. For privacy, the stained-glass partition is made of electrochromic glass, which can be made completely opaque with one click of a switch, but there will still be natural light coming through the floor-to-ceiling windows.

In the project, we used the warmest natural materials possible: the dining table resembling a workbench is made of solid oak and weighs more than 200 kilograms. The walls of the closed space inside the living room are made of natural oak veneer, and the wall separating the bedroom is lined with burnt planks. Oak parquet was chosen as the main flooring, and it further emphasizes the warmth of the space.

The concrete ceiling slabs were cleaned and restored by masters of decorative plaster finishing. All ventilation equipment, ceiling wiring and other communications were hidden in common oval-section ducts, which made it possible to avoid visual noise on the ceiling.

The other two zones feature private rooms: a nursery and a guest bedroom, which have their own walk-in closets and bathrooms. They are planned in the way that the sleeping areas are as far away as possible from the noisy living room.

The main wall of the nursery is a group of panels with holes which can be used to arrange a workplace, shelves, etc., to achieve the desired functionality.

What contributes to the uniqueness of the project is that a large part of the furniture and lighting equipment was made based on individual sketches.

 

Russia, Saint-Petersburg, Konstantinovsky prospect, 23
Total area: 300 m2
Year: 2020
Architect: Anna Lvovskaia, Boris Lvovskiy, Fedor Goreglyad, Maria Romanova, Nikolay Velikotskiy
Photo By
Dmitrii Tsyrenshchikov
O1 apartment
view